Evde Karnıyarık Nasıl Yapılır



Bir yemek isteden herkese merhaba.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ve patlıcanla yapılan en güzel yemeklerden biri olan karnıyarık yapıyoruz.

~Malzemeler~
✓10 adet orta boy patlıcan
✓ sıvıyağ

~İç Malzemesi~
✓ 3 yemek kaşığı zeytinyağ
✓ 500gr dana kıyma
✓ 1 adet kuru soğan
✓ 3 dış sarımsak
✓ 2 yemek kaşığı domates salçası
✓ Tuz
✓ Karabiberi
✓ 1 adet domates

 Geçelim nasıl yapıldığına,
 Öncelikle patlıcanları yıkadıktan sonra sadece hafif bir açıklık kalacak şekilde soydum ve bolca tuzlu elimle patlıcanları ovuşturarak 30 - 45 dakika kadar beklettim.
 İçlerindeki suları saldılar bu arada ve tekrardan durulayıp kuruladım. Şimdi patlıcanları yatay şekilde kesik oluşturuyoruz yemeğin adını veren.
İçinde en az bir bir iki parmak yüksekliğinde kızmış yağ olan tavaya patlıcanları aktarıyorum. Yağ değen kısımları renk alıp yumuşakça çevirerek her tarafını yumuşayana kadar kızartmaya devam edelim. Gerekirse olması için üzerine bir kapakta kapatabilirsiniz.
 Patlıcanlar yumuşadıkça yardığımız kısımlardan da açılacaklar. Hepsi kızardıktan sonra mutfak havlusu serili tabağa alalım. Fazla yağını çektirmek için.
 Gelelim içini hazırlamaya, klasik kıymalı yemek hazırlar gibi zeytinyağında başlıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanları kavurduktan sonra kıymayı ilave ediyoruz. Rengi dönene kadar kavurmaya devam edelim. 
 İçine kabuğunu soyup ince ince doğradığımız veya rendelediğimiz domatesleri ilave edelim. Bir süre sonra ince kıyılmış sarımsak, domates salçası, tuz ve karabiber ekleyip 5 dakika daha beklendikten sonra iç harcımızda hazır oluyor.
 Artık patlıcanları hazırladığımız kıymalı harcımızla doldurmaya geçebilirsiniz.
 Önce patlıcanlarımızı fırın tepsisine yerleştirelim veya yayvan tencerede ocağın üzerinde de pişirebilirsiniz.
 Patlıcanları yarık yerlerinden bolca kıymalı harcımızla dolduruyoruz.
 Patlıcanları kızarttığımız tavada sivri biber kızartarak patlıcanların üzerlerine yerleştirebilirsiniz. Hem süslü bir görüntü oluyor hemde karnıyarık a ekstra lezzet katıyor.
 Patlıcanların üzerine bıçakla kıydığımız domatesleri yerleştiriyoruz.
 Ayrı bir kasede domates salçasını kaynamış sıcak su ile açıp kenarlardan ve üzerlerine gezdirerek yemeğin suyunuda veriyoruz.
 Son olarak 200 derecede ısıttığımız fırında 30 dakika kadar çok kurutmadan pişiriyoruz. Zaten yemek neredeyse pişmiş olduğundan fırın sadece lezzetini ve tüm lezzetlerin bir araya geçmesi için fırınlama yapıyoruz.

 Artık karnıyarığımız servise hazır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.